De fleste forbinder Egypten med opførelsen af de mange pyramider. Der er fundet mere end 130 af slagsen, så det er ikke uden grund, at det er så kendt et vartegn for landet selv den dag i dag.
Den ældste, der er fundet, er opført under farao Djoser, og den er opført fra år 2630 til år 2611 før vores tidsregning. Vi ved også, at den er designet af Djosers vesir ved navn Imhotep. Selvom denne er den ældste pyramide, er den ikke den mest kendte. Dem, der er mest kendt, er dem, der er opført omkring Giza, herunder Kheopspyramiden, der er den største af dem alle sammen.
I tidligere tider foregik begravelser af overklassens folk i det, der hedder en mastaba. Det er en flad, firkantet struktur. Det Imhotep gjorde, var at stable disse ovenpå hinanden, mindre og mindre, så der kom en trappelignende struktur og et højere byggeri. Den første pyramide var skabt.
Den imponerende bedrift, som Imhotep stod bag, gav ham senere guddommelig status, og han blev i en lang periode dyrket som en gud for det, han havde gjort for Egypten og dets folk.
Det har krævet mange ressourcer at opføre en pyramide. Sten skulle både hugges og transporteres, og det krævede mange mennesker om selve byggeriet. Det er antaget – alt efter størrelse – at en pyramide har krævet mellem 20.000 og 100.000 menneskers arbejde. Det viser dog, hvor velfungerende et samfund, der var tale om, for det har krævet meget at gennemføre så store byggerier. I perioder med nedgang ses det også af pyramidebyggerierne. De bliver her mindre, og de er ikke opført i lige så gode materialer som de store af slagsen.