Den lange regeringstid

Hvor Tutankhamon er kendt for sin grav, så er Ramses II kendt for meget mere. Han er den farao, der har regeret i længst tid i hele Det gamle Egyptens tid, og det har medført en stor indflydelse på kunst, byggeri med mere.

Hans egyptiske navn er det lidet mundrette Userma’atre’setepenre, der betyder: Ras retfærdighed er mægtig, valgt af Ra. Han blev født i år 1314 før vor tidsregning, og han herskede over Egypten i imponerende 66 år fra 1290 før vor tidsregning frem til sin død i 1224 før vor tidsregning.

Den store hersker

Der er overleveret rigtig meget viden om Ramses II og hans regeringstid. Særligt da han har været den farao, der har opført flest monumenter, og da der findes et utal af statuer af ham, som kan ses på mange museer både i Egypten, men også i resten af verden, herunder på Glyptoteket i København. Desuden er det en mulighed, at det var Ramses II, der nægtede Moses og det hebraiske folk at forlade Egypten. Det sidste er dog usikkert.

Udover at bygge på livet løs har Ramses II haft et utal af hustruer og konkubiner. Et bud på et samlet antal er 200, og han blev far til 90 sønner og 60 døtre, herunder giftede han sig gerne med prinsesser fra de dele af verden, han bekrigede.

Endvidere var han en stor hærfører, og han ledte mange slag. Nogle med større succes end andre, som det er med alle hærførere, men generelt var han en rigtig dygtig strateg og hans hære sejrede, hvor de kom frem i verden.

En imponerende arv

Ikke kun blev Ramses II omkring 90 år gammel, der efter datidens og selv vor tids standard er en imponerende alder, han var kendt længe efter sin død. Han overlevede også mange af sine ægtefæller og børn. Landet blev efterladt med stor rigdom og udstyr, der var hentet fra alle dele af den kendte verden. Og til hans ære var der efterfølgende hele ni faraoer, der tog hans navn alene for at ære ham og hans virke.

Selv i populærkulturen findes der et utal af henvisninger til denne farao, og der er intet, der tyder på, at ham og hans virke nogensinde vil blive glemt i eftertiden. Der vil kun komme mere frem om denne store hersker.

shesha