Til trods for, at Sinaihalvøen generelt ligger øde og gold hen og stort set ikke er beboet, er det et område med en enorm betydning. Efter sigende var det på bjerget Sinai, at Moses modtog de ti bud fra Gud, selvom selve bjerget aldrig er blevet endeligt identificeret.
Over tid har der været mange kampe om Sinai mellem primært Egypten og Israel, og vi skal helt frem til 1979, før der kommer en fredsaftale i stand mellem de to lande, der medførte en tilbagetrækning fra Israels side, der var endeligt gennemført i 1982. Der har – indtil nu – været stilhed omkring dette område med en fast grænsetrækning mellem landene.
Egypten står dog bag muligheden for at spare rigtig meget tid ved skibsfart. Allerede i 1869 blev Suez-kanalen åbnet, og det er verdens længste skibskanal. Men skibene blev flere og flere og større og større, og det har medført, at kanalen er blevet udvidet til at kunne passe til moderne skibsfart. Det er op mod 14 % af al skibsfart, der passerer fra Det Røde Hav til Middelhavet og den anden vej rundt, men også dyr og planter kan nu frit bevæge sig, hvilket ikke altid er godt for miljøet.