Verdens syv vidundere

Oldtiden var blandt andet kendt for sine syv vidundere. De blev beskrevet af Antipatros i det 2. århundrede før vores tidsregning, og de består af:

  • Zeusstatuen i Olympia
  • Artemistemplet i Efesos
  • Mausoleet i Halikarnassos
  • Kolossen på Rhodos
  • Fyrtårnet på Faros ved Alexandria
  • Babylons hængende haver
  • Den store pyramide i Giza (Kheopspyramiden)

Af de syv ses alene Kheopspyramiden i dag i stort set den form, den blev opført i, mens de øvrige stort set er gået til grunde. Pyramiden har over tid lidt småskader på ydersiden, men er bevaret i sin oprindelige form som gravmonument over ham.

Alle er værker fra området omkring Middelhavet, som giver god mening, idet det er en græker, der har lavet listen. Efterfølgende er der lavet mange lister over verdens vidundere, hvor nogle er oldtidsminder fra hele verden, og hvor andre er af nyere datoer. Men denne liste er den første af sin slags, og det er syv fantastiske værker, der er beskrevet for eftertiden.

Om Kheops

Kheops er desuden ikke hans egyptiske navn, men hans græske. Hans egyptiske navn er Khufu, og længe efter hans død eksisterede der en dødekult for ham, der havde mange følgere. Han er i et papyrus beskrevet som en god og retfærdig hersker, og det kan være en af årsagerne til hans store popularitet selv mange år efter sin død.

Det er grækeren Herodot, der har givet ham det græske navn Kheops, og hos Herodot beskrives han i modsætning til de egyptiske kilder som en meget ondskabsfuld og dårlig leder af sit rige, herunder at han i forbindelse med byggeriet af pyramiden tvang sin datter til prostitution, da byggeriet kostede ham så mange penge.

Han blev far til hele ni sønner og 15 døtre. Hans søn Kawab skulle have efterfulgt ham på tronen, men Kawab dør inden Kheops selv, og det blev i stedet hans søn Djedefre, der som den første benyttede sig af titlen Søn af Ra, der skulle følge mange ledere af landet.

Flere af børnene har en ukendt mor, og det er sandsynligt, at mange af dem alene har været halvsøskende, når der tænkes på antallet af børn, Kheops efterlod sig. Sammen med det forhold, at han efter sigende skulle have haft tre ægtefæller.

Der findes kun én statue af kong Kheops, uagtet hans smukke bygningsværk og store popularitet i landet i mange år. Det er samtidig den mindste statue, der er fundet af en konge fra Egypten, og den måler kun 7,5 cm. Den er fremstillet i elfenben, og den er fundet i Abydos.

shesha